Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нещо става с банките в Русия

24.09.2017

Нещо става с банките в Русия

Руската централна банка спасява втора банка от фалит. Стабилността на банковата система в Русия е застрашена, заради нарастването на лошите кредити.

Присъединяването на Крим към Русия в противоречие с международните договорености може да излезе скъпо на страната, която все повече страда от наложените в последствие международни санкции. Освен върху производството и търговията, санкциите неминуемо започват да се отразяват и върху финансовия сектор.

За по-малко от месец на Руската централна банка й се наложи да спасява втора банка от фалит. Тази седмица стана ясно, че т.нар. Бинбанк е оцеляла благодарение на финансова помощ от държавната институция, която на практика е довела до одържавяването й, тъй като централната банка е станала най-големият акционер в закъсалия трезор. По големина в Русия Бинбанк е на дванадесето място. Намесата на централната банка е станала след искане на самата Бинбанк, към чиято група принадлежат и други банки. Тя е преценила, че лошите й кредити са твърде много и не може да преодолее сама кризисната ситуация.

Всичко това се случва за втори път в рамките на последните 30 дни. През август т.г. се наложи Руската централна банка да придобие основния дял и в най-голямата частна банка в страната - "Открытие", което струваше на хазната близо 7 млрд. долара, взети от Консолидационния банков фонд.

Всичко това повдига основателни въпроси за стабилността на банковата система в Русия и възможността от зараждаща се банкова криза. Нейните причини пък се коренят в санкциите срещу Русия, предизвикани от присъединяването на Крим. Тези международни санкции доведоха до икономически спад и натиск върху финансовите институции на страната. Лошите им кредити нараснаха чувствително, а Руската централна банка увеличи изискуемите резерви, които банките следва да отделят за такива заеми.

В станата обаче няма банкова паника поне засега, а някои анализаторите дори смятат, че проблемите са ограничени в рамките на няколко частни банки с незначителен дял в общия банков сектор. Руският банков сектор все още се доминира от големи държавни банки, които се радват на добро здраве и пазят финансовата стабилност.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах