Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нещо става с банките в Русия

24.09.2017

Нещо става с банките в Русия

Руската централна банка спасява втора банка от фалит. Стабилността на банковата система в Русия е застрашена, заради нарастването на лошите кредити.

Присъединяването на Крим към Русия в противоречие с международните договорености може да излезе скъпо на страната, която все повече страда от наложените в последствие международни санкции. Освен върху производството и търговията, санкциите неминуемо започват да се отразяват и върху финансовия сектор.

За по-малко от месец на Руската централна банка й се наложи да спасява втора банка от фалит. Тази седмица стана ясно, че т.нар. Бинбанк е оцеляла благодарение на финансова помощ от държавната институция, която на практика е довела до одържавяването й, тъй като централната банка е станала най-големият акционер в закъсалия трезор. По големина в Русия Бинбанк е на дванадесето място. Намесата на централната банка е станала след искане на самата Бинбанк, към чиято група принадлежат и други банки. Тя е преценила, че лошите й кредити са твърде много и не може да преодолее сама кризисната ситуация.

Всичко това се случва за втори път в рамките на последните 30 дни. През август т.г. се наложи Руската централна банка да придобие основния дял и в най-голямата частна банка в страната - "Открытие", което струваше на хазната близо 7 млрд. долара, взети от Консолидационния банков фонд.

Всичко това повдига основателни въпроси за стабилността на банковата система в Русия и възможността от зараждаща се банкова криза. Нейните причини пък се коренят в санкциите срещу Русия, предизвикани от присъединяването на Крим. Тези международни санкции доведоха до икономически спад и натиск върху финансовите институции на страната. Лошите им кредити нараснаха чувствително, а Руската централна банка увеличи изискуемите резерви, които банките следва да отделят за такива заеми.

В станата обаче няма банкова паника поне засега, а някои анализаторите дори смятат, че проблемите са ограничени в рамките на няколко частни банки с незначителен дял в общия банков сектор. Руският банков сектор все още се доминира от големи държавни банки, които се радват на добро здраве и пазят финансовата стабилност.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах