Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Магистър по счетоводство оглави Агенцията по вписванията

31.05.2017

Магистър по счетоводство оглави Агенцията по вписванията

Като нов изпълнителен директор Зорница Даскалова ще трябва да работи за възстановяване авторитета на Агенцията по вписванията, след установени нарушения.

След серия от скандали в Агенцията по вписванията, която извършва регистрацията на фирми в България, вече има нов изпълнителен директор, назначен от министъра на правосъдието Цецка Цачева. Това е Зорница Даскалова – магистър от счетоводство от Университета по национално и световно стопанство (УНСС). Тя заема мястото на предишният директор на Агенцията Елена Маркова, който заемаше длъжността с мандат от Реформаторския блок. Маркова беше отстранена от длъжност преди седмица с мотиви за извършени редица нарушения през последните две години, по време на които тя е ръководила учреждението. Нарушенията се установени след цялостна ревизия на Агенцията по вписванията.

Зорница Даскалова е завършила първо прав в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирала „Международни отношения“. Има и магистърска степен по „Счетоводство и контрол“ в УНСС. Досега е работила предимно като юрист в администрацията на София-област. Заемала е и други длъжности в държавната администрация, в т.ч. в Агенцията по чуждестранни инвестиции. За кратко е изпълнявала длъжността изпълнителен директор на общинското дружество "Пазари Изток". През последните пет години е била член и на Комисията по защита на конкуренцията.

Преди месец Агенцията по вписванията остана и без главен секретар. Причината бяха установени нарушения при провеждането на конкурса и открити доказателства за предварително нагласени условия с цел назначаването на кандидат, който не отговаря на изискванията за заемане на длъжността. Нарочно е бил променен устройствения правилник на Агенцията и са били занижени минималните изисквания за длъжността.

Преди броени дни пък беше арестуван съдия от същото ведомство. Има данни, че са арестувани и други лица за даване на подкупи с цел по-бързо придвижване на фирмени документи. Разпитват се и представители и свидетели от нотариални кантори. Разследването продължава и се води от специалното звено „Антикорупция“.

Всичко това значително увреди имиджа на тази държавна институция, а новият й директор Зорница Даскалова тепърва ще трябва да работи за възстановяване авторитета на Агенцията по вписванията.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах