Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Смяна в управлението на Българската банка за развитие

04.08.2017

Смяна в управлението на Българската банка за развитие

Изменения в контрола и управлението на Банката за развитие, която минава под контрола на Министерството на икономиката с представител Емил Караниколов.

Коалиционното управление и преразпределянето на ресори и сфери на влияние вероятно е една от причините за промяна чрез законови изменения в начина контрол и управление на Банката за развитие, позната още като Насърчителна банка. От „шапката“ на Министерството на финансите банката минава към Министерството на икономиката, което в момента е в сферата на влияние на Патриотичния фронт, а министър е неговият представител Емил Караниколов. Неговото име отдавна е свързано с дейността на банката. Преди да бъде излъчен за министър на икономиката от квотата на Обединените патриоти, Караниколов беше няколко години директор на Агенцията по приватизация, като през 2014 г. съвместяваше тази позиция с членство в надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Очаква се смяната на „шапката“ да доведе и до смени в управлението.

Позиционирането на Насърчителна банка под контрола на Министерството на финансите беше естествено, като се има предвид, че тази банка оперира предимно чрез поемане и предоставяне на държавни и европейски гаранции, които да облекчат кредитирането на малките и средни фирми. От друга страна Министерството на икономиката има за цел да подпомага икономическото развитие в страната, въпреки че с възобновяването на пазарната икономика неговите функциите му все по-ограничени.

Банката за развитие обаче е сериозен инструмент за политическо влияние, особено върху малки и средни компании, тъй като дава редица възможности за тяхното подпомагане. През юли например там стартира програма с общо финансиране от 300 милиона евро за кредитиране на фирми с персонал до 3000 души по т.нар. план Юнкер. Програмата ще поема до 100 % от кредитния риск на родни компании. В стратегията на банката до 2020 г., одобрена също през миналия месец, се предвижда банката да продължи да подкрепя приоритетно иновативни предприятия, както и сектори с висок потенциал. В нейн прерогатив е да отпуска повече кредитиране в изостанали райони, където има слабо развита икономика, както и да подкрепя новообразувани фирми.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах